Arbeid med de syv livshendelsene

Framside / Faggrupper / Faggruppe for oppvekst / Aktuelt / Arbeid med de syv livshendelsene i digi-nettverkene

Illustrasjon av to mennesker som sitter foran en solnedgang. Solnedgangen er på en dataskjerm, men strekker seg også utenfor skjermen.

Illustrasjon: Digitaliseringsdirektoratet

Livshendelsene er nedtegnet i regjeringens digitaliseringsstrategi, og er et godt utgangspunkt for å sette bruker i sentrum. De syv definerte livshendelsene er Få barn, Alvorlig sykt barn, Miste og finne jobb, Ny i Norge, Starte og drive en bedrift, Starte og drive en frivilling organisasjon og Dødsfall og arv. Livshendelsene skal være grunnlaget for å utvikle tjenester som henger sammen på tvers av sektorer og forvaltningsnivå (Regjeringen, 2019).  

 

Det er nødvendig å mobilisere kommunal sektor inn i arbeidet med de ulike livshendelsene, og KS har gitt de regionale digitaliseringsnettverkene et oppdrag om å se nærmere på når og hvordan de ulike livshendelsene treffer kommunene. Arbeidet med livshendelsene i digi-nettverkene tar utgangspunkt i foregangsnettverk som modell. Dette betyr at de ulike digi-nettverkene knyttes opp til hver av livshendelsene. Foregangsnettverket vil her ta en aktiv rolle som pådriver, og vil fungere som en type prosjektleder for den bestemte livshendelsen. Foregangsnettverkene vil også ha med seg et støttenettverk (et annet digi-nettverk) for livshendelsen. Oppgavene til foregangsnettverket er blant annet å invitere inn til møter med støttenettverket og andre aktuelle aktører, planlegge, koordinere og organiserer arbeidet.

 

DigiVestland samarbeider med DigiAgder om livshendelsene Alvorlig sykt barn og Få barn. Hensikten med arbeidet er å avklare hvilke kommunal relevans de ulike livshendelsene har, og se dette i sammenheng med pågående arbeid. Målet er å få frem et kunnskapsgrunnlag som sier noe om mulig tiltak, eventuell ressursbruk for kommunene, hvilken informasjon som må kommunisere ut til kommunene og når en livshendelse er definer som levert/ferdig.

 

Helsedirektoratet har det operative ansvar for livshendelsen Alvorlig sykt barn, mens NAV har samme ansvar for Få barn. Så langt har DigiVestland og DigiAgder, sammen med kommunene Kristiansand, Flekkefjord og Bergen, hatt møte med Helsedirektoratet for å høre mer om arbeidet som er gjort her. Helsedirektoratet ønsker å jobbe tettere sammen med digi-nettverkene, og neste steg er å finne ut konkrete måter for samarbeid. 

 

Når det gjelder Få barn, er denne definert som levert av NAV. DigiVestland hatt møte med ansvarlig person i KS for å få en klarhet i hva dette betyr i praksis. Neste steg er å få til et møte med NAV, sammen med noen kommuner, for å drøfte hvilke aktiviteter og tjenester som treffer denne livshendelsen, og hva som er utfordringene og mulighetene her.  

 

Les mer om livshendelsene i regjeringens digitaliseringsstrategi og hos Digitaliseringsdirektoratet.